Alp Tuz | Pratik Bilgiler


PRATİK BİLGİLER

  • 1

    Elde kalan balık kokusunu tuzla yok edebilirsiniz.

    Balık ayıkladıktan sonra ellerinize yapışıp kalan balık kokusundan şikayetçiyseniz tuzdan yardım alabilirsiniz. Balık ayıklama ve hazırlama işi biter bitmez bir yemek kaşığı tuzu elinize dökün ve iyice ovalayın. Suyla duruladıktan sonra koku da gidecektir.

  • 2

    Fincanlarınızdan kahve ve çay lekelerini çıkarabilirsiniz.

    Fincanların içine yerleşmiş ve yıkasanız da gitmeyen kahve ve çay lekelerinden kurtulmak için bir limon kabuğuna az miktarda tuz dökün ve bununla fincanı ovalayın. Bu kadar basit.

  • 3

    Halıdaki şarap lekelerinden tuz sayesinde kurtulabilirsiniz.

    Halıya dökülmüş şarap (özellikle kırmızıysa eyvah eyvah) lekelerinden kurtulmanın aslında çok kolay bir yolu var. Önce lekeyi dağıtmadan hafif nemli bir bez ya da sünger ile silin. Sonra lekeyi kaplayacak kadar tuzu leke üzerine dökün. Mümkünse bunu akşamdan yapın ve sabaha kadar tuzu lekeyle baş başa bırakın. Zira sabaha tuz tüm şarabı içine çekmiş olacaktır. Artık halınız akşamdan kalma bile değil!

  • 4

    Yere düşüp kırılan yumurtaları hiç dağılmadan temizlemek için tuz kullanabilirsiniz.

    Yanlışlıkla elinizden kayıp yere, tezgaha düşen yumurtaları hiç iz kalmadan yani yerler yapış yapış olmadan, bulaştırmadan temizlemenin aslında en garanti ve en kolay yolu da tuzdan geçiyor. Kırık yumurtaların üzerine tuz dökün, biraz bekleyin ve kağıt havluyla son temizliği yapın. Müthiş.

  • 5

    Tavadaki kızgın yağ alev alırsa büyümemesi için üzerine tuz atıp söndürebilirsiniz.

    Tavadaki kızgın yağ aniden alev alınca ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu yöntem işe yarayabilir. Öncelikle asla ve asla alev alan tavaya su dökmeyin. Bunun yerine tavanın üzerine bol bol tuz dökerek sönmesini sağlayabilirsiniz.

  • 6

    Yanmış tavalardan yağ lekelerini tuzla kolayca temizleyebilirsiniz.

    Ocağın başından sadece kısa bir süre ayrıldınız ancak bu tavanın yanmasına yetti. Tavanın dibine yapışan yağ ve yapışmış yemek lekelerini temizlemek için yine tuz imdadımıza koşuyor. Tavanın tabanını tuzla ile kaplayın ve üzerine su ekleyin. Tuz-su birleşimi kalıntıların tabandan kopmasını sağlayacak. 10 dakika bekledikten sonra tavayı musluk altında süngerle yıkayın ve hayatınıza devam edin.

  • 7

    Bulaşık süngerlerindeki yağ ve yemek lekelerinden kurtulmak için tuzlu suda bekletebilirsiniz.

    Pis bir bulaşık süngerini ilk alındığı haline döndürmek çok zor değil. Bir kaba iki fincan su koyun ve bir bardağın dörtte biri kadar tuzu bu kaba dökerek iyice karıştırın. Sonra süngeri bu kaba bırakarak bir gece bekletin. Sabah süngeri elinize aldığınızda tüm kirlerden arındığını göreceksiniz.

  • 8

    Küvet kenarlarındaki lekeleri çıkarmak için tuzdan yardım alabilirsiniz.

    Bir bardak terebentin ve bir bardak tuzu karıştırın. Sonra ellerinize eldiven giyerek elde ettiğiniz maddeyi süngere sürerek temizlemek istediğiniz yerleri bununla ovalayın. Birkaç dakika içinde lekelerin sonsuza kadar yok olduğunu göreceksiniz.

  • 9

    Tıkanan lavaboları açmak için karbonat-tuz-sirkenin süper kahraman gücünü kullanabilirsiniz.

    İster saçlar yüzünden tıkanan küvet, duş giderleri olsun, ister tıkanan mutfak/banyo lavabosu olsun bunu gidermenin yolu çok basit bir birleşimden geçiyor.

    Bir kaba bir bardağın dörtte biri kadar karbonat ve aynı oranda tuz ekleyip sallayarak birbirine karışmasını sağlayın. Sonra doğrudan tıkanmış gidere dökün. Sonra yarım bardak sirkeyi de aynı giderden aşağı dökün. Karışım köpürecek ve gideri açmaya başlayacaktır. Ancak acele etmeyin ve 15 dakika bekleyin. Sonrasında da giderin üzerine sıcak su dökerek tüm kalıntıların gitmesini sağlayın. İşte halloldu bile.

  • 10

    Kesme tahtalarınızı tuz ve limon yardımıyla tertemiz yapabilirsiniz.

    Özellikle ahşap kesme tahtaları üzerindeki lekelerden kurtulmak için ihtiyacınız olan limon ve biraz tuz. Tuzu kesme tahtasının üzerine serpin. Sonra bir limonu ikiye ayırdıktan sonra tuzu ıslatacak şekilde tahtanın üzerinde gezdirin ve ovun. Sonra kesme tahtasını sudan geçirin ve kurumaya bırakın. Bu kadarcık.